Alice Cooper

Alice Cooper föddes som Vincent Damon Furnier i Detroit, Michigan, 1948. Han är en amerikansk låtskriva och artist inom rockgenren. Namnet Alice Cooper var från början namn på ett band där han var frontfigur.

Som sångare i bandet blev deras framgångar lätt förknippade med honom så när de splittrades 1974 tog han namnet Alice Cooper som sitt eget namn. Såväl bandet som Alice Cooper själv blev föregångare för det som kom att kallas hårdrock, skräckrock och glamrock. Innan solokarriären så gav de ut klassiker som School’s out och No More Mr Nice Guy.Storslagna scenshower med rekvisita av såväl elektriska stolar som bödlar, monster, giljotiner och levande ormar har Alice Cooper blivit förknippad med. Han har från 1970- och 1980-talets skräckfilmer hämtat inspiration till sina musikvieos och ofta lyckats med konsten att chockera.De sminkningar han gjort inför livespelningar har inspirerat många andra rockstjärnor som Paul Stanley och Gene Simmons i KISS, Marilyn Manson, W.A.S.P. och Lordi. Gruppen Alice Cooper valdes 2011 in i Rock And Roll Hall Of Fame.

Kristendomen

Trots att det är lätt att tro annat så har Alice Cooper alltid varit kristen. Han växte upp i ett hem som var religiöst eftersom hans far var präst. Många har tvekat till hans kristna värdegrund men Alice har sagt att han aldrig vill vara en “kristen sångare” utan helt enkelt en artist som även råkar vara kristen. Därför har han också valt att inte blanda in religionen i sin roll som artist och av den anledningen inte ofta talat om sitt liv som kristen. Däremot har han tro under de senaste åren haft större inverkan på låtskrivandet. The Last Temptation är det tydligaste exemplet men även skivor som Dragontown och Brutal Planet. Även om han själv inte påtalat det så kan man lätt ana ett kristet budskap. Han talar dessutom mer öppet om sin kristna tro nu i boken “Alice Cooper: Golf Monster”.

Kristendomen

Familjen

Alice Coopers far, prästen Ether Moroni, gick bort 1988 men hans mamma Ella Furnier finns kvar i livet och är bosatt i Arizona. Det var en hel del omkringflackande till olika bostadsorter som Detroit och Los Angeles under Coopers barndom. Den första riktiga flickvännen hette Cindy Lang och var fotomodell. Paret levde ihop mellan 1969 och 1975. När det sedan tog slut stämde Cindy sin före detta pojkvän. 1976 gifte han om sig med balettinstruktören Sheryl Goddard. Hon hade då deltagit i rockstjärnans shower sedan 1975 och fortsatte med det till 1982. Tillsammans har de tre barn, två döttrar och en son. Förstfödda dottern Calico föddes 1981. Hon är både sångerska och skådespelerska och har varit en del av Alice Coopers turnerande sen början av 2000-talet. 1985 föddes sonen Dashiel, även han är inne på en musikbana och spelar i bandet Runaway Phoenix. 1992 föddes yngsta dottern Sonora Rose. Alice Cooper är en inbiten golf-fan och spelar sex dagar i veckan med ett handikapp på 5. Intresset för golf har även gjort så att han har en egen golftävling vid namn Alice Cooper Celebrity AM Golf Tournament.