Britney Spears

Vid något tillfälle har Britney Spears sagt att hon inte tycker om att definiera sig själv. Hon bara är som hon är. Flera gånger har hon också uttryckt en önskan om att bli en ikon som Madonna. Hon har kanske inte riktigt nått ända fram, men hon är på god väg.

Mycket av hennes karriär och bakgrund är välkänt för de flesta. Hon har i princip levt ett liv på löpsedlarna och på senare år har papparazzicirkusen kring henne mest handlat om skandaler. När man numera hör talas om henne här i Sverige är det oftast i samband med något som inte har med hennes artisteri att göra.

Uppgången

Hennes karriär tog fart genom Mickey Mouse-klubben i amerikansk TV 1992 när hon bara var elva år. Innan dess hade hon sedan fyra års ålder med varierande framgång  varit med på auditions, castings och talangtävlingar. Ambitionen fanns där helt klart. Med Mickey Mouse-klubben kom hon också att lära känna två andra blivande giganter, Justin Timberlake och Christina Aguliera. Programmet lades ner efter två år, men Britney var nu, om möjligt, ännu mer bestämd för att hitta sin nisch inom underhållningsindustrin. Sången var det hon allra helst ville syssla med och spelade in en demo som ett skivbolag snabbt plockade upp och de bestämde sig för att Britney skulle bli deras fixstjärna.

På hösten 1998 släpptes hennes debutplatta “Baby One More Time” som direkt blev en jättehit över hela världen. Tills idag har den sålt i nästan 30 miljoner exemplar. Låten skrevs och producerades av den legendariske Max Martin från Sverige och spelades faktiskt in i Cheiron-studion i Stockholm. Deras samarbete fortsatte att spotta ur sig den ena hitsingeln efter den andra och Britney Spears blev ett världsnamn.

Här började också ett hektiskt liv. Spears turnerade över hela världen, fortsatte att släppa musik tillsammans med Max Martin, fick massor av priser och slog rekord var hon än visade sig. Samtidigt lyckades hon skriva en bok, om sig själv, tillsammans med sin mamma. Hon gjorde också sin första film – Crossroads – som fick bra kritik. Pengarna och rosorna vällde in över henne och hon var utan tvekan en av de allra största.

Nedgången

Listan över hennes bidrag till pophistorien och, kanske framför allt, till skandalsidorna i skvallertidningarna kan göras lång. Mycket lång. Sedan 2008 är hon förklarad omyndig och har inte längre vårdnaden över sina två barn. Inställda shower i Las Vegas, fylleri, drogmissbruk och omtvistade psykiatriska diagnoser med tvångsvård kan kontras med plötsliga framträdanden som alltid ger fulla hus och höga tittarsiffror i TV. Tveksamma singlar som släpps på oberäkneliga tidpunkter och direkt lägger sig i topp.

Fallet?

Som så många andra i branschen har Britney en mycket stor skara av fans som håller fast i både vått och torrt och i nöd och lust, samtidigt som hon ibland nästan blir en karikatyr av sig själv. Tidningarna brukar frossa i det när det händer. Men lika hårt som livet och karriären slår ned henne, lika starkt reser hon sig igen. Hon har mycket goda chanser att bli den ikon hon alltid velat bli.