En riktig schlager

Efter en lite tung start med psykologi och musik är det dags att styra riktningen mot den faktiska musiken. Jag tror många av oss har någon form av minne när det kommer till just schlager musik, framförallt i samband med det som nu kalas för Melodifestivalen. Här har man sett diverse svenska artister och band tävla tillsammans för att få representera Sverige i den större Eurovision song Contest. För bara ett par år sedan var den musik som fanns i denna tävling till största del den vi kallar för schlager.

Ett tyskt ord

Själva ordet schlager betyder ”något som slår”, alltså någonting som går hem hos publiken. Detta kom till Sverige i slutet av 1800-talet i ett försök att skapa en folklig musik, men idag ser man sällan den ursprungliga tradition som hela genren bygger på. Denna genre kopplades med tiden till underhållningsscenen där den blev mer och mer standardiserad med hjälp av enkla melodier och starka refränger. Men det var inte förrän på 1900-talet vi tog till oss ordet schlager och gjorde detta till en helt egen genre som slog sig in på vår svenska marknad.

Speciell uppbyggnad

En låt som produceras inom denna genre bör följa en viss uppbyggnad för att bli igenkänd. Här använder man oftast en vers, en brygga, en refräng och ett stick, något man kan höra Linda Bengtzing och Markoolio sjunga om i låten ”Värsta schlagern”. Denna typ av låt inleds oftast med ett intro där artisten får ladda upp inför den första versen, efter denna brukar man lägga in en brygga som ska leda låten vidare till en vers som oftast spelas upp i huvudet om och om igen om artisten har lyckats med en tillräckligt bra låt. Sticket som sedan dyker upp är något som man bör lägga in en tonartshöjning för att få så bra effekt som möjligt, efter denna kommer sedan refrängen igen. Utvecklingen av genren och kopplingen till Melodifestivalen och Eurovision song Contest har gjort att mallen för hur en schlagerlåt bör vara dock inte är definitiv.

Linda Bengtzing

Internationellt

Denna typ av musik ses ofta som svensk, men det är inte bara här den spelas. Schlagern finns även i Tyskland, Österrike och resten av Skandinavien, man kan även hitta den i Frankrike, Belgien och Nederländerna fast då i mindre skala. I Storbritannien och USA har schlagern varit väldigt populär fram till 1970-talet, efter det minskade den i popularitet. Men bara det faktum att den har varit populär i dessa länder är ganska överraskande.

Drottningar

I Sverige har vi haft många bra artister som pysslat med just denna genre, Linda Bengtzing är ett av de namn som levererat många stora och omtycka hits. Dock så har vi minst tre kvinnor som fått titeln Schlagerdrottning. Charlotte Perrelli är en av dem med sina framgångar i melodifestivalen, där två stycken faktiskt är vinster. Carola Häggkvist är så klart också en av de som kallas för en drottning inom schlagern, även hon har haft stora framgångar i tävlingen och vunnit hela tre gånger. Även Lena Philipsson ses som en av Sveriges Schlagerdrottningar, dock har hon bara vunnit en gång men hon har gjort ett stort avtryck i den svenska musiken, inte minst med låten ”Det gör ont”.