Från skiva till stream

Sedan man började sälja musik för kommersiellt bruk har det varit skivor i olika slag det handlat om, från vinylskivor och dess föregångare till kassettband, minidisc och tillslut CD-skivan. Man sprang runt ute med Walkmans för kassetter till en början och sedan de lite större men plattare som var tillför CD-skivor, en del av dessa fick man passa sig för att lägga för mycket på sidan då de inte ville spela ordentligt då. Det blev ett alternativ till den större CD-spelaren man hade hemma och en tonåring som gömt sig på rummet med hörlurarna på var ingen ovanlighet, jag själv flydde ofta bort i musiken på mitt rum men kanske glömde bort det där med hörlurar ganska ofta.

Olaglig nedladdning

Efter detta dök nedladdningstjänster med mp3 musik filer upp, med hjälp av sin dator kunde man snabbt och enkelt ladda ner favorit musiken för att sedan bränna ut den på mixskivor. Detta blev dock ett stort problem för musikindustrin som förlorade pengar på musiken man producerat, att spela in i studio, släppa skivorna, betala artister och alla andra som arbetat med en skiva kostar en hel del och utan försäljningspengarna försvinner detta. Dessa tjänster försvann dock, men ersattes av nya och något värre, torrent sidorna på nätet blev allt mer populära. Både musik och filmindustrin blev, och är än idag, lidande tack vare detta. Men egentligen så banade dessa väg för en helt ny typ av tjänst, både inom musiken och filmen kan man idag välja att varje månad betala en avgift som innebär fri tillgång till dessa streaming tjänster.

En tjänst för streaming

I oktober 2008 lanserade Sverige musiktjänsten Spotify, via denna kan man ta del av all musik och poddar som de har att erbjuda, man kan dessutom kolla på en del videoklipp. Med sin enorma katalog av musik och det snabbt växande antal användare är detta det absolut största inom sitt slag. Man behöver inte ens betala för tjänsten, kan man tänka sig att stå ut med att lyssna på reklaminslag lite då och då kan man lyssna på musiken helt gratis. Men det bekvämaste är ändå att betala det låga priset för all denna musik, kunna skapa sina egna spellistor och sedan ladda ner dem så man har tillgång till musiken även om man inte har en interntuppkoppling är ett perfekt alternativ till de stora skivorna och dess spelare.

Störst i världen

För att kunna erbjuda all denna musik till användare, betalande och icke betalande, så har Spotify knutit avtal med bland annat världens fyra största skivbolag. Universal Music Group, EMI Music, Warner Music Group och Sony BMG. Men även en del mindre skivbolag som Bonnier Amigo, Merlin och The Orchard har ingått avtal så deras musik också kan erbjudas. Tonsättarnas upphovsrättsorganisation STIM har man även lyckats sluta avtal med, även skivbolagens intresseorganisation IFPI, detta så alla kan få den summa som de förtjänar. Även om denna summa inte alls är så som den var när skivorna hägrade, men eftersom Spotify har tagit över som världens ledande tjänst när de gäller musikförmedling så håller sig missnöjda artister kvar ändå. Framtiden utvecklas och möjligheten att kunna ta med sig musiken smidigt i telefonen gör att människor fortsätter vända sig till denna typen av tjänst.