Janis Joplin

Hon blev känd mycket tack vare sin unika, känsliga och hesa röst. Janis Lyn Joplin, född 1943 i Texas, dog alldeles för tidigt. I oktober 1970 hittades hon död i Hollywood. Den amerikanska sångerskan Janis Joplin var en av 1960-talets största.

Redan som tonåring började hon sjunga blues och folkmusik.Hon kom i kontakt med rockbandet Big Brother and the Holding Company i mitten av 1960-talet och med Janis som frontfigur slog de igenom vid 1967-års Monterey-festival. Piece of My Heart är en av de mer kända låtarna hon gjorde med bandet. 1968 lämnade hon bandet för en solokarriär och bildade då sitt första kompband som hette The Kozmic Blues Band. Med dem drog hon på turné runt Europa och Nordamerika 1969. Det året uppträdde hon även på den legendariska Woodstockfestivalen. Janis släppte kort därefter sitt allra första soloalbum med namnet “I’ve Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!”. Hon hade länge slagits mot alkohol- och drogproblem men lyckades efter detta bli fri från missbruket.

Nytt band

Janis startade sedan ett nytt band där blåsarna ersatts av en organist, bandets namn var Full Tilt Boogie. Tillsammans med dem började hon spela in sitt andra soloalbum med namnet Pearl. Att hålla sig ifrån drogerna blev för svårt för den unga talangen och den 4 oktober år 1970 fann man henne död i rum 105 på nu välkända Landmark Motor Hotel i Hollywood. Det visade sig senare att hon tagit en överdos av heroin. Det släpptes sedan ett album efter hennes död och där fanns flera av hennes mest kända låtar som Me and Bobby McGee och Mercedes Benz. Janis Joplin blev en av de stjärnor som ingår i vad som kallas för 27 Club (eller ibland 27 forever), rockstjärnor som alla dött vid 27 års ålder. Under en period av exakt två år, mellan 3 juli 1969 och 3 juli 1971, dog de som ursprungligen räknades till 27 Club. Dessa var förutom Janis Joplin även Jim Morrison, Jimi Hendrix och Brian Jones. Samtliga tillhörde den tidens största legender på rockscenen.

27 Club

27 Club

Även Kurt Cobain ingår i den som kallas 27 Club. Vad som är lite läskigt är att Kurts syster i biografin Heavier Than Heaven: A Biography of Kurt Cobain, avslöjar att han som barn sa att han ville bli en av medlemmarna i 27 Club. Vissa inkluderar alla musiker som avlidit vid 27 års ålder till klubben. Eftersom så många artister dött vid just 27 år, och ofta under oförklarliga omständigheter, så finns det konspirationsteorier kring fenomenet.

Dock har statistiker motbevisat och hävdar att det inte finns en förhöjd risk att avlida just vid den åldern för musiker om man jämför med andra grupper. En annan i 27 Club är bluesartisten Robert Johnson, han är är en anledningarna att teorierna uppstått. Kring hans död finns en massa frågetecken, ingen dokumentation eller någon fastställd orsak. Enligt sägnen blev Johnsson förgiftad och anledningen sägs vara att han sålt sin själ till djävulen. Av den anledningen har det uppstått konspirationsteorier där man förknippar dödsfallen i 27 Club med djävulspakter.