Kända musiker i världen

Alla har vi nog musiker vi beundrar. Vare sig det gäller pop och rock, klassisk musik eller jazz, så finns det en hel del som når kändisskap och framgång, musiker som med andra ord har det där lilla extra. Många är vi nog som önskar att vi själva skulle kunna spela som de riktigt talangfulla och framgångsrika musikerna som vi ser och hör. Inom alla genrer finns det de som nått lite längre och driver utvecklingen framåt, de som får status som ikoner. Med dagens verktyg som till exempel Spotify är det lätt att hitta den musik man vill ha och njuta av.

Pop och rock

Inom den kanske mest kommersiellt framgångsrika genren pop/rock så finns det en hel uppsjö musiker som man bör ha koll på. En av de verkligt stora pionjärerna som de flesta av dagens musiker ser som en inspirationskälla är brittiska Paul McCartney. Han började sin karriär i legendariska The Beatles tillsammans med bland annat John Lennon. Tillsammans skrev de tidlösa hits. McCartney spelade främst elbas i gruppen men är en multiinstrumentalist som även spelar piano och gitarr. Efter Beatles bildade han framgångsrika gruppen Wings tillsammans med bland andra hans fru Linda. Efter gruppen upplöstes så fortsatte han som soloartist. Få har haft en så lång och framgångsrik karriär som McCartney. Han har skrivit och spelar på hits som Yesterday, The long and winding road och Live and let die.I USA har soulmusiken producerat en lång rad framgångsrika musiker. En av dessa är utan tvekan Stevie Wonder. Även om de flesta känner han som sångare och klaviaturspelare så är även han en multiinstrumentalist. Under sin karriär så har han på ett kritikerrosat sätt lyckats kombinera pop, soul och funk. Den kanske mest kända låten är hans 80-tals hit I just called to say I love you. Detta är dock långt från hans enda framgång, tvärtom så har han sålt över 100 miljoner skivor och haft nio stycken USA-ettor. Hans första USA-etta, Superstition, är kanske också hans bästa.I USA finns även den där mycket populära genren Country. En känd musiker som varit med och definiera denna och kombinera den med både pop och bluegrass är Dolly Parton. Som både McCartney och Wonder så är hon både sångare och låtskrivare samt multiinstrumentalist. Hon kan spela bland annat gitarr och piano. Bland hennes hits märks Jolene, 9-5 och I will always love you. Den senare fick även Whitney Houston en stor hit med.

Klassisk musik och jazz

Jazz

Om man talar om jazzmusik så går det inte att komma ifrån att tala om Miles Davis. Han är främst känd för sitt trumpetspel men behärskade även till exempel piano. Sedan jazzens storhetstid så har den levt ett relativt undanskymt liv men Davis är en av de artister som nått utanför detta. Hans album Kind of blue är kanske det viktigaste jazzalbumet någonsin. Albumet som släpptes 1959 sägs vara det mest sålda jazzalbumet och ligger fortfarande på listorna.Inom den klassiska genren kan kinesisk-amerikanske Yo Yo Ma nämnas. Han är en världskänd cellist, född i Frankrike. Han har bland annat spelat på en mängd stora filmers soundtrack.