Livemusik och människan – del 1

Musiken finns på ett eller annat sätt i alla människors liv, från barndomen sjunger man sånger och uppåt i åren lär man sig sjunga fler och fler sånger och utvecklar tillslut en smak för en specifik genre. Denna kan påverkas av människor man har omkring sig, den musik de lyssnar på sätter spår i en själv och man börjar lyssna på det mer och mer. Men ibland har det total motsatt effekt, den musik man får höra runt omkring sig hemma förvandlas till något man absolut inte tål och istället finner man den genre som tilltalar en själv. Man finner de där idolerna som är oundvikliga i en människas liv, framförallt i tonåren är dessa närvarande på ett eller annat sätt. Det behöver inte handla om musik, de som föredrar träning skaffar idoler inom detta. Oavsett om det är en sportprofil, artist eller kanske en filmstjärna så har dessa samma betydelse för ett fan i slutändan.

Singer/songwriter playing a gig at a local bar/pub.

Drömmen om idolen

Drömmen för de som har idoler är samma sak, att få möta denna människa som har en sådan stor inverkan på ens liv. Ser man tillbaka på när man var liten så kunde man inte tjata tillräckligt om att få gå på den där konserten, få se idolen, eller i mitt fall, idolerna på scen var det enda som var viktigt. När jag en dag fick fyra biljetter för att gå på mina idoler var lyckan total, jag kunde inte tro mina ögon. Det är en obeskrivlig känsla att för första gången få kliva in på den där arenan där de skulle spela och veta att man snart skulle få se de där människorna live på scen, idolerna och kändisförälskelsen fanns inom räckhåll. För mig försvann allting runt omkring mig så fort de klev på scenen, och det är en känsla som kom tillbaka även i vuxen ålder då jag såg både dem igen men även favoriter. Första trumslaget på en rockkonsert, första tonerna från en popidol, allting har samma effekt och påverkan det har på en är ganska intressant.

Mindre stress

Älskar man musik vet man hur en bra konsert kan ändra hela ens humör, musik är som medicin för sinnet. Detta stämmer likaväl nu som när generalen John A. Logan sa det. Oavsett vilken artist det är som står på scenen så kan en konsert förse dig med de fördelar din kropp och sinne behöver. Genom att närvara på konserter så minskar utsläppet av kortisol och andra stresshormoner, i en undersökning upptäckte man att kortisolnivåerna minskade märkbart hos 117 deltagare då de varit på en konsert ihopsatt av kompositören Eric Whitacre som jobbar med orkestermusik. Det psykologiska resultatet när man går på konsert är en minskning i hjärtslagen, blodtrycket och andningsfrekvensen. Detta om något är en anledning nog till att gå på musikevenemang, stress är något som alldeles för många människor lider av och kan man minska denna bara med hjälp av live musik så är det bättre än att använda sig av diverse läkemedel som dämpar stress och oro.