Livemusik och människan – del 2

Musikens inverkan på hälsan märks ganska väl, en låt kan ändra hela ens humör på kort tid och vända dagen till det bättre när man känner sig lite nere. Bara effekten en konsert har på stress är värd de pengar det faktiskt kostar att köpa en biljett, men det är inte bara stress som påverkas av musiken. I studier har man låtit patienter lyssna på musik före, under och efter en operation för att se hur man påverkas i en smärtstillande synpunkt, och detta har visat sig ha en positiv effekt. Detta gäller dock inte musik man spelar hemma eller på sjukhus, även människor som går på konserter upplever en att det har en lindrande effekt på smärtan. Detta beror på att när man är exalterad på en konsert så frigör hjärnan endorfiner, neurotransmittorer som blockerar smärtan. Att lyssna på den musik man älskar kan öka den smärttröskel man har. 

Samhörigheten

Ta sig till ett sådant event som en konsert full med andra människor i en positiv andra får en att känna sig kopplad till andra, detta är bra för ens mentala utsikter och livslängd. Det spelar egentligen ingen större roll vad det är man egentligen gör, så länge man är bland folk som alla har samma mål i sikte kan man känna en samhörighet och få ut de positiva effekterna. Till en konsert kommer dock folk med en positiv inställning, man är glad och alla har samlats för samma ändamål. Tillsammans kan man uppskatta musiken som spelas, sjunga med och dansa.

Bearbetning

Hör man en låt med favoritbandet är det ofta man kan få en återblick till det tillfälle då man först hörde den låten, eller en specifik stund då man lyssnade på den. Detta gör att man kan återuppleva den känsla man hade just då glädje, oskuldsfullhet, lust, besvikelse, sorg, ånger och ilska från den perioden dyker upp i kroppen utan att man kan kontrollera det. Detta är en chans att se tillbaka på det och tänka på vart man idag står med den känslan. Har en låt en gång förknippats med någon känsla eller händelse kan det vara svårt att ta tillbaka låten, oavsett om man gillar själva musiken så kan det bli svårt att övervinna den känsla som infinner sig i kroppen när man sätter igång den musiken.

Omedveten träning

En annan aspekt som man kanske inte alltid tänker så mycket på är motionen man faktiskt kan få av att vara på en konsert. Bortsett från när man går till och från konserten så är den tid man hoppar upp och ner eller dansar loss till musiken under tiden en fantastisk träning som kan motsvara 30 minuter på löpbandet. Under en konsert är det vanligt att man rör sig ungefär hälften av tiden, det innebär att man får ut träning utan att ens inse det själv. Även diafragman tränas då man sjunger eller hejar på, detta även om man dagen efter förlorar rösten. Dock bör man undvika att fortsätta om man börjar känna att halsen är ansträngd.