Människan och musik – del 1

Musik finns för alla våra humör, vare sig vi är glada, ledsna eller arga har vi någon låt vi gärna sätter igång för att antingen stärka glädjen, dämpa sorgen eller lindra ilskan. Man använder sånger för att lugna ledsna barn och för att lära dem nya saker. Oavsett vart vi går möts vi av musik på något sätt, i butiker, på tåg och tunnelbanor och även på gatan. Man bäddar in musik i filmer och serier för att lägga till effekt till handlingen och göra hela upplevelsen bättre. Vi uppfattar fort om ett musikstycke är glatt eller ledset, vår hjärna registrerar tonerna och uppfattar dem på ett visst sätt. Som om inte det vore nog så reagerar våra hjärnor faktiskt på olika sätt beroendes på vilken musik vi lyssnar på, även om det bara är kortare stycken det handlar om. I en studie visade det sig att deltagarna som lyssnat på en musiksnutt mer troligt tolkade ett neutralt ansiktsuttryck som antingen glatt eller ledset beroendes på vad de just hade hört.

Uppfattad känsla

Känslorna är inte heller något som lämnas utanför när det kommer till musik, här finns det två olika typer av känslor som spelar in. De uppfattade känslorna och de känslor som man faktiskt känner, dessa innebär att vi utan att faktiskt känna känslorna kan uppfatta dem och förstå dem i ett musikstycke. På så sätt kan man istället för att känna sig deprimerad när man lyssnar på sorglig musik, faktiskt känna sig underhållen istället. Vi känner snabbt igen vad artisten vill förmedla med låten och behöver nödvändigtvis inte känna den känslan själva.

Rätt volym

Är man hemma och har avsatt dagen för städning, tvätt och disk är det sällan vi gör detta i tystnad, dessa sysslor är inte det roligaste man kanske vet men ett måste i vardagen. Det är inte ovanligt att människor skruvar upp musiken för att få sysslorna att flyta på lite lättare än de hade gjort utan. Musiken har torts allt en påverkan när det kommer till vår prestation inom olika områden, när det kommer till kreativt arbete är en låg volym med musik perfekt för att öka kreativiteten. Har man på musiken för högt kan den istället ta över och hindra dig från att kunna tänka ordentligt och alltså inte kunna prestera lika bra.

Bland andra

Musiken påverkar oss ungefär på samma sätt som ljus och temperatur, ett alldeles för varmt rum med dålig belysning kan stoppa oss när det kommer till produktiviteten. Sitter man i ett ensamt rum där man helt solo ska producera vad det än kan tänkas vara så är risken större att man ingenting får gjort, men sitter man däremot i en miljö med andra människor så kan detta faktiskt öka produktiviteten hos en. För min del stämmer detta väl, jag arbetar som bäst när jag har andra människor runt omkring mig som pratar om andra saker, dessutom arbetar jag hemma som allra bäst när grannen har lite för hög musik på så jag nästan inne hos mig kan sjunga med i sångerna, då flödar produktiviteten som bäst.

Bland andra