Starka upplevelser från musiken – del 3

Känslosmitta är något vi redan som småbarn är väldigt mottagliga för, man kan se hur ett spädbarn härmar sina föräldrars minspel tillexempel. Man har, genom forskning på apor, sett hur vissa celler i hjärnan kallade spegelneuroner krävs för att denna typ av efterapning ska kunna ske. Det är förmodligen precis samma sak när det gäller medkänsla, språk och många andra sociala fenomen. Namnet på dessa celler kommer från att dessa beter sig likadant när man själv gör något och är någon annan gör något.

Rysningar

Också via våra förväntningar väcker musiken känslor, man har fått lära sig hur musiken i en viss kultur ska låta. Så när något oväntat händer i denna musik så skickar det rysningar genom kroppen, ett bra exempel på detta är schlagermusiken där tonhöjningen kan väcka dessa signaler. Detta kan även ske som resultat av en fördröjning eller av en bekräftelse av de förväntningar vi har. Det oväntade och fördröja i musiken är dock ingenting som små barn reagerar på, detta sker först när det är någonstans mellan 5 och 11 år, då har vi lärt oss vilket typ av musik vi kan förvänta oss i vår kultur.

Betingad musik

Det är inte alltid det handlar om själva musiken när det gäller att väcka känslor, ibland uppstår dessa utan någon direkt synbar anledning alls, då kan kanske betingning vara en förklaring. Detta kan uppstå om man gjort till vana att lyssna på någonting speciellt när man tillexempel träffar en speciell person, väntar på bussen eller något annat. Då kommer den glädje som uppstår när den där vännen dyker upp tillexempel påverka sättet musiken påverkar en så man tillslut får samma känsla av denna låt oavsett om personen kommer gåendes eller inte.

Ett känt begrepp

När det gäller betingning är melodin i låten det viktigaste elementet, men studier visar att en enstaka ton kan vara det enda som behövs för att man ska kunna betinga rädsla. Minnen är också något som enkelt kan framkallas med hjälp av musiken, är man i ett förhållande tillexempel så kan man känna igen frasen ”De spelar vår sång”. Detta är något som händer för många par, en låt spelas vid något speciellt tillfälle och efter detta så kallas den för deras sång. Minnen som väcks genom musik brukar vara väldigt intensiva, dessa minnen kan vara den absolut vanligaste och viktigaste källan till känslorna som dyker upp till musiken.

Unga känslor

Händelser och episoder börjar skapas i 3-4 års åldern, men det är inte förrän ungdomstiden som vi verkligen börjar skapa livliga och intensiva minnen som är knutna till musik. Detta är kanske inte så konstigt med tanke på hur mycket avgörande händelser som inträffar under denna tid, sådana som formar vår identitet och skapar den person vi blir. När man sedan i vuxen ålder hör en låt man tillsammans med sina vänner brukade lyssna på när man var yngre så fylls man utav de känslor och den glädjen som man kände på den tiden. Det är en häftig upplevelse som man kan tänka sig att uppleva om och om igen.

Musik