Svensk musikproduktion

Musik finns det inte lite av i världen, det produceras mängder med bra låtar varje år och det är helt fantastiskt att man kan skapa nya sound med tanke på hur länge musik har funnits. All musik som skapas är självklart inte bra men en hel del är fantastisk, och en stor del av denna fantastiska musik kommer från just Sverige. Vi har i många år lyckats producera topp ettor hos de allra bästa artisterna som slagit världen över. Mycket av denna musik är tack vare två män, Denniz Pop och Max Martin. Denna duo träffades då Max Martin blev signad av Dennis Pop och skivbolaget Cherion, ett bolag som uppstod ur det som tidigare var discjockeykollektivet SweMix. När Dennis Pop började producera mer kommersiell musik åt Ace of Base beslöt sig kollektivet för att splittras.

En perfekt matchning

Efter en släppt skiva och en turné med bandet It´s Alive blev Max Martin erbjuden ett samarbete tillsammans med Pop, tillsammans började de skriva och producera fantastisk musik till andra artister. Ace of Base lyckades sälja 22 miljoner exemplar av sin allra första skiva med hjälp av dessa två. Tyvärr drabbades Dennis Pop av cancer i magen 1997 och fick snabbt operera bort detta, dock blev han återigen sämre 1998 och bara tre dagar efter det att han gift sig med sitt livs kärlek gick han tragiskt nog bort endast 35 år gammal.

Mot nya mål

Efter Denniz död fortsatte Martin producera musik för Cherion, men en del av en vinnande duo blir tufft att fortsätta med i en miljö som hela tiden påminner om den avlidne vännen. Fram till 2001 kämpade han på innan man lade ner Cherion och Martin istället gav sig ut efter nya mål, han startade tillsammans med sin nya partner Tom Talomaa skivbolaget Maratone. Detta fick flytta in hos Cosmos Studios efter att produktionsteamet Kai Erixon och Kent Isaacs beslöt sig för att splittra sig efter 10 års samarbete på en hel del produktioner.

Stora namn

Man behövde inte kämpa sig upp med okända artister på Maratone, den allra första musiken som producerades var fyra låtar till Britney Spears tredje album Britney. Kanske inte så konstigt med tanke på hur välkänd Max Martin faktiskt är, bra producenter följs av artister som är nöjda med deras arbete. Och studion har fortfarande en bra skara producenter och låtskrivare, utöver Max Martin arbetar här Rami Yacoub och Arnthor Birgisson. Alexandra Talomaa, som tidigare jobbade för företaget, lämnade för att driva sitt egen studio och produktionsföretag vid namn Maridox Songs.

Nytt sound

Tillsammans med Lukasz Gottwald återuppfann han sig själv genom Kelly Clarksons hits Since U been gone och Behind these hazel eyes som båda producerades på Maratone. Detta var ett helt nytt sound jämfört med hans tidigare Cherion sound som gjort honom känd. Det nya, rockiga soundet är det han har fortsatt använda när han jobbat med stora artister som Taylor Swift, Pink, Katy Perry och många fler. Max Martin ansedd som världens största namn inom musikens värld, endast två Beatles medlemmar har legat på första plats på Billboard listan fler gånger än honom och han fortsätter än idag producera musik som hela världen älskar.