Svenska stjärnan Zara Larsson

Svenska stjärnan Zara Larsson

Energiknippet och numera världsartisten Zara Larson föddes en vinterdag i Stockholm december 1997. Redan tio år senare startade karriären då Zara gjorde sin tv-debut i det populära svenska programmet Talang. I finalen vann hon domarnas hjärtan med Celine Dions låt ”my heart will go on”.  Vinsten gav henne inte bara en halv miljon svenska kronor utan ledde även till en utgiven singel, ”Uncover” och därefter kom hennes debutalbum ”Introducing” 2013. Samma år vann Zara två rockbjörnar i kategorin ”årets kvinnliga live artist” och i kategorin ”årets genombrott”, uppträtt på prisutdelningen av Nobels fredspris och vår favoritkronprinsessa Victorias födelsedag. Året därpå, 2014, hade hon sålt platina både i Sverige och i grannlandet Norge.

Zara tar sig an världen

I september 2014 debuterade Zara på den amerikanska marknaden. Popartisten har sedan lanseringen i USA slagit stort och har både gästat bland andra Ellen DeGeneres show och legat högst på Billboards topplista. Zara Larssons första skivkontrakt var med det svenska skivbolaget Record company 10 men den amerikanska marknaden behövde Zara och den amerikanska skivbolagsjätten Sony Entertainment erbjöd henne därför ett treårigt kontrakt i ett samarbete med hennes svenska skivbolag. I samband med flytten till USA blev Zara också singel då hon och hennes dåvarande partner gemensamt bestämde att ett långdistansförhållande blev för svårt.

Singeln” Lush life” lanserades 2015 och ledde till att hon även uppmärksammades stort ibland annat Australien, Belgien och Österrike. Tillsammans med världsstjärnan David Guetta lanserar därefter Zara Larsson den officiella EM fotbolls låten ”This one is for you” år 2016 och singeln ”Never forget you” toppade samma år Billboards listan. Zaras andra album ”So good” släpptes 2017 och innehöll flera låtar där flera världsartister medverkade såsom Wizkid, Ty Dolla Sign och Clean Bandit. I kategorin underhållning blev Zara året därpå utsedd till en av Europas mäktigaste under 30 år.

Hjärtefrågor hos Zara

Som självutnämnd feminist har Zara fått stå ut med att bli kallad manshatare och hon använder sitt kändisskap för att engagerat arbeta inom politiken och även få till en förändring när det kommer till genusfrågor. Hashtaggen ”backazara” kom till efter en intensiv och hetsig diskussion med den manliga artisten Günther efter att hon skulle spela på Bråvalla festivalen 2015. Då Zara ifrågasatte varför hon inte presenterades som en av de största artisterna inför festivalen och att programmet främst bestod av manliga aktörer blev hon därefter häcklad av ovannämnd artist på dennes privata Facebooks sida. Tusentals människor slöt sig upp med Zara för att visa sitt stöd däribland exempelvis artisten Marit Bergman.

Zara idag

Efter ett förtids avslutat kritiserat projekt med Huawei 2020 har Zara inte legat på latsidan och trots att den rådande situationen med Covid19 världen över gjort att hon inte har kunnat turnera som tidigare så spelade hon tidigare i år in en konsert tillsammans med Sveriges Radios symfoniorkester och svenska artisten Emil Svanängen med artistnamnet Loney dear. Konserten spelades in utan publik i Berwaldhallen respektive i Atlantis studion och konserterna visades på TV redan första veckan i maj i år.